fredag 31 oktober 2014

Retreat eller flyktingboende

När Livets Ord marknadsför sin kursgård Ribbingebäck som en fantastisk idealisk kursgård för retreater, för att dra sig tillbaka en stund från livets larm, stress och stök, så stämmer det inte alls med den bild som flyktingar nu ger. Hastigt och lustigt har denna församlingsgård hos Livets Ord blivit flyktingboende. Alla retreater från mitten på oktober är inställda för gården är långtidsuthyrd. Där finns nu istället 180 flyktingar från olika länder, som Bert Karlssons företag Jokarjo har hyst in. De gick i hungerstrejk under en dag för att de var så missnöjda med boendet.

De bor väldigt trångt kring 6-8 i en del rum, stora familjer således, långt till affär och några mil till Uppsala, svårt att ta sig till moskén, kyrkan eller sjukvården. Men det går en skolbuss varje morgon som tar med flyktingar också, plus att det finns en minibuss att åka med. Omkring 70 barn behöver skola, men det har inte gått att ordna så fort. De flesta som bor här är från Syrien och har kommit över Italien. Tio personer är anställda på heltid för att ta hand om alla asylsökande. Omkring fyra månader får de vänta på besked.

I våras fanns här drygt ett dussin EU-emigranter, men de lönar sig inte särskilt så nu är detta nedlagt. Men flyktingar längre bort ifrån är lönsamma. Så Livets Ord hyr ut så länge det är lönsamt. Ribbingebäck har fått sitt namn efter grundaren Gustav Ribbing, som byggde sätesgården. Detta på 1600-talet. Den nuvarande huvudbyggnaden stod klar i slutet på 1800-talet. Det blev dock för dyrt och gården såldes och blev först konvalescenthem, sedan alkoholisthem då Stadsmissionen drev stället. Det var 2005 som Livets Ord fick möjlighet att köpa denna gård och göra den till församlingsgård, vilket inte heller lönade sig. Herrgården har inte varit självförsörjande sedan 1800-talet, då den styckades, utan istället blivit beroende av kommuner, rika församlingsmedlemmar eller staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar