tisdag 12 april 2016

Spotify får gärna flytta till USA

Företaget Spotify har fått storhetsvansinne och uppför sig redan som om de vore ett USA-företag, men tycker de kan ställa krav på regeringen om hur det ska se ut i Sverige. De vill har hyresrätter så att deras anställda utifrån kan få hyra dem. De vill ha obligatorisk programmering i skolan, gärna från första klass och de vill kunna göra sina anställda till delägare genom företagsoptioner. 

Detta är helt galna förslag för bostadsbristen har varit bestående genom åren ända sedan mina föräldrar fick bo i andra hand efter andra världskriget. Regeringen har ingen ambition att ge hyresrätter till andra än flyktingar som kommer hit. Andra får inte förtur.

Att utbilda progammerare från småskolan är helt tokigt tänkt. Det finns andra behov i ett samhälle än datorprogrammerare. Fortfarande finns det ett samhälle där ute där människor behöver tas om hand av andra än datorer. Och alla passar heller inte in i den världen. Särskilt inte från småskolan. Det är inte i cyberrymden som världen utvecklas.

Det tredje att göra anställda till delägare genom att låta dem få personaloptioner betyder att dessa ska satsa på företagets osäkra framtid. En option är inte en aktie utan ett löfte att kanske få en vinst om ett antal år. Ledningen kan säga till de anställda att de ska slita häcken av sig för att eventuellt få belöning för detta i framtiden. Ofta använder man dessa optioner för att istället ledningen ska anstränga sig, men så tänker inte Spotify. De vill hålla kvar de anställda genom optioner.

Jag tycker absolut att Spotify kan flytta till USA där kan de inte köra med de styrande på samma sätt som de tror att de kan göra här i Sverige. Bolaget har 750 anställda på huvudkontoret i Stockholm, men det är redan ett internationellt företag med lika många anställda i andra länder. Den här tjänsten har kommit till för att kunna tjäna nya pengar på musiken över internet när inte gammaldags cd-skivor säljs längre. 

Näringsministern Mikael Damberg har sagt att samhället förändras till svar i dag, men inte lika fort som otåliga start-ups vill. Han säger att alla deras förslag är uppe på bordet och det kan leda till förändringar. Men det är helt klart att näringsministern inte tänker kasta demokratin över bord för att ett rätt litet företag hotar med att flytta till USA. Det tycker jag är bra.

Sverige är ett välfärdsland än så länge, men det är inte USA på samma sätt. Jag vet att Spotify är snabba med att göra sig av med alla som de tycker inte passar in för så uppför sig ett växande ungdomsföretag. Men alla i ett land är inte ungdomar, som går med på att bli utslitna och gå in i väggen. Spotify har märkt detta och vill suga ut det mesta möjliga av all världens ungdomar. Gör så! Men inte med hjälp av att reglerna förändras så att de blir som i USA även i Sverige.

3 kommentarer:

  1. Hej Ann Helena,
    Jag håller med dig. Rent känslomässigt tycker jag också att passar inte galoscherna så stick till USA då!
    Men Spotify får ju som alla andra lobbyintressen be för sin sjuka moster.
    Och om alla innovativa företag sticker till USA, vad ska vi då leva av om alla duktiga medborgare söker sig utomlands till bättre löner, lägre skatt och bättre bostadsmarknad.
    Med tanke på PISA-skolan är ju inte återväxten så lysande.
    Grundarna av Spotify säger: "Det är fortfarande obligatoriskt med slöjd i den svenska skolan, men inte med programmering."
    Det ligger något i det.
    Det kan ju vara bra med lite motorisk träning för eleverna, ty de rör väl inte på sig så mycket i övrigt.
    Och det är viktigt att få uppleva skaparglädje.
    Men programmering ger en förståelse för teknik och logik, som kan vara nyttig.
    Syr du dina egna kläder? Stoppar du dina strumpor? Det finns ju billiga slit och slängkläder från u-länderna.
    Sågar, hyvlar och putsar du och gör dina egna möbler? Eller köper du färdiga halvfabrikat från IKEA?
    Borrar man, svarvar och filar i den mekaniska industrin eller sker tillverkningen av numeriska maskiner (som måste programmeras)?
    Du säger att människor behöver tas om hand av människor. Ja, och det är viktigt. Väldigt viktigt.
    Jag tror inte att robotarna kan ersätta människor i det fallet.
    Men inom vård och omsorg finns många apparater (patientlyftar, doseringspumpar, hjärtstartare för att nämna några)
    där en felhantering kan vara ödesdiger.
    Allting kan ju ses från flera håll.
    Med vänlig hälsning
    Edward
    PS.
    I min ungdom var jag till sjöss och lärde mig sy segel (för hand), så om mina byxor spricker där bak så behöver jag inte köpa nya.
    Jag stoppar inte strumpor dock, inte enbart beroende på att jag inte har någon stoppsvamp.
    Jag har också jobbat som programmerare, vilket är ett både spännande, utmanande och intressant jobb.
    DS.

    SvaraRadera
  2. Spotify gör inget som inget annat storföretag har gjort. Volvo knäppte med fingrarna och staten bistod med miljarder till vägar. Svensk varvsindustri, textil, gruvnäring och andra statliga projekt har alltid varit de privata företagens ymnighetshorn. Dansen kring guldkalven tog slut på 80 talet för de Svenska industriföretagen. Det har istället bytts ut till nya aktörer såsom privat sjukvård skola äldreomsorg. När inte det lönade sig längre så satsar man numera på flyktinghandeln.

    SvaraRadera
  3. Det här handlar till stor del om hur Sverige skall kunna attrahera den bästa kompetensen internationellt. Jag jobbar inom motsvarande ett kommunalt bolag i USA (Fristående icke vinstdrivande företag för el och vatten). Lönen för en erfaren (senior) programmerare hos oss ligger i intervallet 56-86 tusen svenska kronor i månaden. Till det skall läggas att skatten är rejält mycket lägre.
    För att attrahera personal till Stockholm så krävs då vissa förändringar. Det krävs tillgång till mer kompetens inom landet (programmering i skolan vore en bra ide. Programmerare är ju det vanligaste yrket i Stockholm) Aktieoptioner är en annan bra ide om man inte kan erbjuda höga löner pga av hur arbete beskattas.

    Vi kan också som du föreslår säga åt alla teknikföretag att dra till USA, men de tar då jobben i kunskapssamhället med sig. Programmering är nu en del av många jobb. Biologen som skriver program för att beräkna testresultat, Ekologen som skriver kod för att hantera geografisk information för att ta reda på i vilka vattendrag avrinning från bondgårdar kommer hamna etc...

    SvaraRadera