torsdag 16 februari 2017

Klyftorna ökar i Sverige

UPPDATERAT
Dagens Samhälle har tagit fram siffror på att klyftorna mellan människor ökar i nästan alla kommuner. Mest ökade de under 2014 och 2015. Det var då vi tog emot ett par hundratusen flyktingar och de har naturligtvis inte så höga inkomster nu heller. Civilminister Ardalan Shekarabi säger att det är allvarligt och att i kommuner med högt flyktingmottagande ökar fattigdomen snabbast. 

Det gör att landet slits isär för det blir ojämlikt och det i sin tur påverkar sammanhållningen och tilliten i vårt samhälle, menar Shekarabi. Det har blivit så här under de senaste tio åren och fokus nu har varit att bekämpa arbetslösheten, vilket DN i dag har glada nyheter om. I de mest utsatta områdena har människor börjat att jobba mer. Sedan 1997 har andelen som jobbar ökat till omkring 50 procent i dessa förorter i landet. Då var det lägre, kring 30 procent eller ännu lägre.

I min närmiljö brer fattigdomen ut sig eftersom något hundratal nya potentiella medborgare strax flyttar in i baracker, där de inte har någonting utan är beroende av att de kringboende ger dem saker. Det är nya invånare som har fått uppehållstillstånd och som ska ingå i samhället. Men de gör naturligtvis kommunerna i landet fattiga för de måste tas om hand och många fler av de som har kommit hit ska kommunerna ta över ansvaret för i år. 

Här kan ni se hur det är i Göteborg, där de försöker bygga rimliga temporära bostäder. Det blir för dyrt: kring 20 000 i hyra för en trerummare. Tre rum och kök brukar ligga på 70 kvadratmeter. Så halva ytan blir kring 10 000 i hyra. Allt betalas av skattebetalarna.

Här skrev jag tidigare om boken Massutmaning som tar upp dessa problem. Här är en lång artikel som baserar sig på två kapitel i boken. Slutsatsen är att problemen blir värre och värre i kommunerna beroende på små inkomster. Välfärdsstaten bygger på att människor arbetar och att de betalar mycket i skatt. 

10:13
Glömde nämna att av människor som är födda i Sverige jobbar mer än 80 procent. 
17.2.2017
I Östersund är kommunen klok, där har man placerat Attefallshus på olika ställen och bestämt att nya invånare får samsas med studenter i husen. De har inte placerat mer än tolv hus tillsammans och det gynnar bättre en integration. Dessutom ska det byggas ett servicehus bredvid. Här kan ni se det senaste från den kommunen angående detta. Det är inte locket på som i Värmdö.

Här kan ni läsa om de enorma klasskillnader som har uppstått. 


Så här ska de nya svenskarna bo i baracker på 32 kvm. Där bor redan familjer
 med två barn i de 30 baracker
som sätts upp på Värmdö. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar