måndag 29 maj 2017

Journalister och politiker förvred invandringsdebatten

I dag är det möjligt att skriva en debattartikel på DN:s debattsida om att folket i Sverige misstror hur medierna rapporterar om invandringen. Men det är ingen nyhet. Enligt SOM-institutets undersökningar har folket länge misstrott medierna på den punkten. Nu är det 54 procent som menar att medierna inte säger sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring. År 2011 var det 64 procent, som ansåg samma sak. Folket litar mer nu på medierna med andra ord än för sex år sedan. 

Helt klart är att statsminister Fredrik Reinfeldt och hans administration gjorde stor skada när han inte berättade sanningen om hur invandringen skulle påverka Sverige år 2014. Men tyvärr har han aldrig ens insett hur detta slog. Han är av samma åsikt ännu i denna dag. Och socialdemokraterna plus miljöpartiet kunde inte stoppa den analkande stormen när de tog över på hösten 2014 för då var väljarna inriktade på att ta hand om hela världen. Som vi vet sprack den drömmen på hösten 2015. Men på miljöpartiets kongress var nu partiet återigen inriktade på att ta emot fler nya invånare. 

För Sverige som land är det uppenbarligen en svår process att överge den kristna tron på att vi måste sträcka ut våra händer till inte bara tiggare från Europa utan till alla som lyckas ta sig hit och som vill ingå i vår ekonomiska gemenskap. Att polisen har tagit reda på att en överväldigande del av de som kom från Marocko och nu har utvisats hade ljugit om sin ålder och sin identitet visar på en liten del av sanningen. De ville vara barn, men var vuxna män. 

Vårt samhälles värdegrund gör att vi vill vara goda människor i kristen anda, som uppför oss som den barmhärtige samariten i bibeln. Det ligger djupt i oss för så uppfostras alla svenskar från dagis, genom skolan och in på universiteten. Vi ska vara särskilt goda mot utifrån kommande. För de har haft så eländiga liv och behöver vårt omhändertagande. Det är schabloner som styr vårt tänkande och ännu mer så betonas de i medier. Där är fortfarande normen att vi ska beröras djupt när vi läser och ser världens elände. Det är ett synsätt som alla medier är beroende av för människor blir tillvanda till sin dagliga dos av detta elände och det gynnar medierna, som behöver sälja genom fler klick.

Boken "Misstron mot medier" visar att förtroendet för medierna är högst hos de rödgröna väljarna. Deras åsikter stämmer överens med journalisternas. För journalisterna är oftast rödgröna de också. Och den objektivitet som borde eftersträvas går knappast att uppnå. Den interna debatten på redaktionerna bestämmer hur mediet i fråga ska uppföra sig. Det gör att det är svårt att överge den goda kristna inställningen att det är vi som ska ta hand om hela världen. 
Våra kristna ideal sätter krokben för oss
så att vi inte kan tänka klart.
Vi tror vi är skyldiga att
ta hand om alla andra människor.

Bilder från Google 
av den barmhärtige samariten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar