söndag 9 juli 2017

Det är lönsamt att inte arbeta

Kopplingen mellan arbete och pension har blivit för svag. Det tycker försäkringsbolaget Folksam. För den som inte har arbetat eller inte bott tillräckligt länge i Sverige för att få garantipension går det bra att få lika mycket ändå genom äldreförsörjningsstöd som ligger på samma nivå som garantipensionen plus bostadstillägget. Sammanlagt kan det bli kring 13 000 i månaden före skatt. 

Det här beror på att pensionsavgiften är för låg. Den skulle vara 18,5 procent, men i själva verket är den 17,2 procent. Denna skillnad betyder kring 1 400 kronor i månaden för någon med genomsnittliga inkomster menar Håkan Svärdman från Folksam. Avgiften behöver höjas till 22 procent för att blivande pensionärer som jobbar till 67 års ålder ska få 60 procent av slutlönen, enligt Håkan Svärdman. Premiepensionsavgiften tycker han behöver höjas till 6,5 procent mot 4,5 procent i dag.

I början av 2018 ska alla partierna i Pensionsgruppen lägga fram förslag för att stärka pensionärernas ekonomi. De som har pensioner på mer än 10 000 i månaden betalar fortfarande mer skatt än de som har motsvarande lön. En kvinna som har arbetat 44 år får ungefär 13 800 kronor i pension. Det är 1 700 kronor mer än en kvinna som aldrig har arbetat. Skillnaden är för liten tycker politikerna. Hur detta ska lösas återstår att se. 
Det lönar sig inte speciellt att arbeta. Arbete är underskattat ekonomiskt.
Men fortfarande kan man sluta jobba vid 40 års ålder.
Om man lever snålt och blir fastighetsägare. 
Faksimil från DN. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar